Een werkboek bij de schepping
Recensie (WegWijs juli/augustus 2010, jaargang 64, nr. 4)
Het mooie van dit bijbelstudieboek is dat elke scheppingsdag apart in een hoofdstuk behandeld wordt. Zeven scheppingsdagen, zeven hoofdstukken. Juist door het vers voor vers bespreken van Genesis 1 ontdek je dat deze woorden in de Bijbel zo veel meer betekenen dan wij oppervlakkig lezen, en meer bedoelen dan wij denken dat er staat.
Door de indeling binnen het hoofdstuk komt de grootheid van de schepping nog meer naar voren. De bijbelverzen worden in drie vertalingen naast elkaar gezet. Vervolgens wordt nagegaan hoe de Bijbel verder spreekt over bijvoorbeeld licht, water en lucht. Er worden hierover gedachten aangereikt vanuit de vroege kerk, de Nadere Reformatie en de Reformatie. Om dan enkele aspecten te verbinden met de praktijk van vandaag. Het waardevolle van deze bijbelstudie is, dat ze voor meerdere denkniveaus geschikt is. Desondanks kan het taalgebruik wat moeilijk zijn, maar dit geldt zeker niet voor de inhoud.
De vragen en opdrachten zijn eigentijds en brengen elk onderdeel van de schepping dichterbij. Hierin komen onderwerpen aan de orde die een verband hebben met de betreffende scheppingsdag, maar waar een aparte bijbelstudie aan gewijd kan worden. Wat een ontdekking dat één scheppingsdag zoveel aspecten van het leven raakt. Ondanks dat de zondeval niet aan de orde komt, ontdek je al lezend hoe de schepping van God verknoeid en bedorven is. Het laat zien dat een foutief denken over de schepping gevolgen heeft voor ons denken over verlossing en vernieuwing door Jezus. De literatuur achter in het boek is bedoeld voor verdere bezinning. Bespreek met elkaar Genesis 1 en verwonder je over Gods grote daden en stimuleer elkaar tot verantwoord omgaan met Gods schepping.
Nikè van der Mijden-Groenendijk