Lezen: Ester 2:12-14
’s Avonds ging ze daar naar binnen, ’s morgens keerde ze terug. Ester 2:14a
Ahasveros sliep blijkbaar bijna nooit alleen. Het aantal onenightstands van de koning valt niet te tellen. Voor die ene ontmoeting werd je een jaar lang voorbereid en daarna ging je naar een speciaal vrouwenverblijf. Je was geen maagd meer en kwam dus niet meer aan de man. En de kans dat je de koning weer zag was erg klein. Deze onmenselijke omstandigheden, ook die van de eunuchen, waren allemaal uitingen van de macht van de koning.
Vandaag de dag zijn onenightstands in onze samenleving ook de normaalste zaak van de wereld. Maar dan is het vaak vrijwillig. Toch schijnt wereldwijd één op de drie vrouwen slachtoffer te zijn van seksueel of fysiek geweld. In Zuid-Afrika, het land waar ik grote delen van het jaar woon, wordt elke twintig seconden een vrouw verkracht, en dan hebben we het nog niet eens over kinderen.
Seksueel misbruik is een heel erge vorm van geweld. In de Bijbel wordt die realiteit niet genegeerd. En omdat het toevallig de koning is die zo zijn macht uitoefent, maakt het deze praktijken niet minder erg. Dat deze gewoonte van Ahasveros een grote rol speelt in het verhaal van Ester betekent niet dat het aanvaardbaar is. We lezen niet hoe Ester de nacht ervaart, maar het mag duidelijk zijn dat het geen bewuste keuze was.
Wat kunnen we als christenen doen als het gaat om seksueel misbruik? Breng dit ook eens in gebed.
Zingen: Psalm 140:1, 3, 4
(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)
Dit is mijn gebied
Hier ben ík koningin
Hier regeert mijn waardigheid
Niemand komt er in
Dit is mijn terrein
Eigen grondgebied
Deze afgesloten tuin
Die forceer je niet
Hier ben ik de baas
Mijn ommuurde hof
Als je deze tuin vertrapt
Ben je ruw en grof
Maar als jij mij kent
En de waarde ziet
Dan mag jij bewonderen
En een ander niet
(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)